1635428513178786

ДПТУ „Бучим“ ДОО Радовиш ги демантира наводите дека компанијата е со руско потекло на капитал

Радовиш, 04 март 2022 – Во врска со објавениот текст на интернет порталот www.pari.com.mk, со наслов „Топ 10 компании со руски капитал во Македонија – годишно прават приход од над 200 милиони евра “, во кој се објавува дезинформација, ДПТУ “Бучим” ДОО Радовиш во целост ги демантира изнесените наводи дека Друштвото е со руско потекло на капиталот.

Во интерес на вистината ДПТУ “Бучим” ДОО Радовиш има должност правилно да ја информира јавноста. Од 2005 година, рудникот за бакар Бучим е во сопственост на Солвеј инвестмент груп – приватна меѓународна компанија за рударство и производство на метали со седиште во Швајцарија, која што е во целосна сопственост и управувана од граѓани на ЕУ. Солвеј нема никаков руски капитал.

Како меѓународна компанија, Солвеј инвестмент груп е активна во многу јурисдикции, вклучувајќи ги Гватемала, Украина, Индонезија, Аргентина и Северна Македонија и вработува стручен кадар од целиот свет вклучувајќи и од Руската Федерација. Имено, како управители на ДПТУ “Бучим” ДОО Радовиш се јавуваат граѓани со државјанство од Руската Федерација, но тоа не значи дека е руска компанија. Руски капитал не е присутен во сопственичката структура на Бучим. 

Истовремено и покрај фактот што Солвеј имаше инвестициски и оперативни активности во Руската Федерација, групацијата денес ги прекина своите активности во Руската Федерација. Солвеј инвестмент груп ги осудува дејствијата преземени од руската влада против народот на Украина. 

Нашата служба за односи со јавноста не е воопшто контактирана, ниту телефонски, ниту на официјалната е-меил адреса на која може секој да не контактира. Со објавувањето на вакви неточни и информации се креира лажна слика за Друштвото. Ве замолуваме во иднина да ги контактирате официјалните лица кои Ви стојат на располагање. 

Со почит,

Бучим ДОО Радовиш

Comments are closed.