WhatsApp Image 2024-05-19 at 17.12.23

Боров Дол и Бучим ja демонстрираа својата посветеност на заштита на животната средина со чистење на Мантово

Рудниците Боров Дол и Бучим ја покажаа својата посветеност за зачувувањето на животната средина со тоа што вложија максимални напори за чистење на брегот на езерото Мантово. Како дел од еко-иницијативата ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД повеќе од 40 волонтери, од редовите на вработените во Боров Дол и Бучим, го посветија своето слободно време да ја вратат недопрената убавина на ова витално природно богатство во општина Конче.

Чистењето, кое го одбележа вториот ден од еко-акција во рамките на Генералка викенд’24, имаше ентузијастичко учество како од вработените, така и од раководството. Заедничките напори резултираа со темелно чистење на целото крајбрежје на езерото Мантово, што ја нагласи непоколебливата посветеност на рудниците Боров Дол и Бучим за поттикнување на почиста и поздрава животна средина за заедниците Радовиш и Конче.

Ивица Карапетров, заменик генерален директор на Бучим и Боров Дол, ја изрази својата благодарност за колективниот потфат, велејќи: „Денешната иницијатива е пример за нашата цврста верба во важноста на управувањето со животната средина. Со мобилизирање на нашите ресурси и работна сила, ние не само што го исчистивме крајбрежјето на езеро Мантово но, исто така, ја покажавме нашата непоколеблива посветеност кон создавање одржлива иднина за сегашните и генерациите што доаѓаат“.

Како официјални партнери на ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД, од раководството ветуваат дека ќе продолжат со организирање и учество во слични еко-акции кои имаат за цел да ја подигнат свеста кај населението и да ја заштитат животната средина. Рудниците Бучим и Боров Дол, посветени на одржливи практики и ангажман на заедницата, имаат за цел да инспирираат позитивни промени и да всадат чувство на одговорност за животната средина во заедницата.

Comments are closed.