WhatsApp Image 2024-06-21 at 21.31.09

Бучим се грижи за благосостојбата и потребите на децата 

По повод Светскиот ден на бегалците 20ти јуни, рудникот Бучим и НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј од Штип иницираа јавен дијалог за потребите и предизвиците на младите кои се наоѓаат во тешки животни околности.

Како дел од својата програма за поддршка на заедницата, Бучим дава приоритет на проекти насочени кон образованието, развојот на кариерата и благосостојбата на децата и младите. Овие иницијативи вклучуваат активности за кариерно менторство и образование на млади луѓе во околните заедници, поддршка за образовни и спортски проекти, како и хуманитарни акции со дистрибуција на пакети со храна до семејствата на кои им е потребно.

Во уметничката галерија „Безистен“ во Штип, свечено беше отворена  изложбата  „Книгата на хуманоста“, чија цел е да ги истакне предизвиците и социјалните потреби со кои се соочуваат младите кои живеат низ тешки животни ситуации. Уметничките дела се создадени од млади уметници од Македонија, Украина, Италија, Франција, Грција, Уругвај и Чиле, кои преку своите дела  ја раскажуваат приказната за животот и длабочините на човечкото срце, споделувајќи ги своите уникатни перспективи и креативни изрази.

Научните истражувања покажуваат дека децата во предизвикувачки животни околности не можат да напредуваат додека не почувствуваат дека припаѓаат и се дел од социјална група. За да ги едуцираат заедниците како да им помогнат на овие млади да се интегрираат, млади уметници на возраст од 11-17 години од целиот свет волонтираа со своите уметнички дела кои ги истакнуваат аспектите на животот и длабочините на човечкото срце. За да се создаде „Книгата на хуманоста“, младите уметници беа повикани да истражат што значи да се биде човек. Нивните уметнички дела го пренесуваат светското културно богатство и вредностите на љубовта, добрината и пријателството преку слики, цртежи, скици, филмови, фотографии и колажи.

„Книгата на хуманоста “ е дел од Глобалната галерија Ready2Print, иновативен концепт што му овозможува на секого да го привлече вниманието на актуелната хуманитарна криза со печатење одбрани уметнички дела и организирање на хуманитарна изложба во свој простор.

Проектот е куриран од Петра Зубласинг, италијанска олимписка спортистка и професионален илустратор и член на #creativefellowship која работи во издаваштво и рекламирање. Претходните изложби под нејзино кураторство вклучуваат:

2021: Музејот на среќата, галерија СААС, Лондон

2023: Биди свој херој, центар на заедницата Апијано, регионот Болзано, Италија

2023: Биди свој херој, Театар студио Молиер, Виена, Австрија

Овој проект е овозможен благодарение на: Бучим (Македонија), НУ Завод за заштита на спомениците на културата (Македонија), Фондација Creative Fellowship s.r.o. (Словачка), Монте Јазично училиште (Бразил), Attitude Studios Виена (Австрија), Le Salley Dialogue School (Франција), PROSPECTIS SAS (Франција) и Dot Shot Creative Agency (Словачка).

Comments are closed.