WhatsApp Image 2022-01-29 at 21.57.44

Поддршка за вековното културно и државно наследство

Со цел придонес за зачувување на културното наследство во РСМ, кое што ја искажува милениумската духовна традиција, го одбележува и негува културниот идентитет на македонскиот народ, рудникот Боров Дол во текот на второто полугодие од 2021 година донираше добра и услуги во вкупна вредност од приближно 14.000 евра.

За развојот на економијата на Манастирот “Свети Гаврил Лесновски”  во с. Лесново, Пробиштип, која се темели на производство на кравјо и овчо млеко, Боров Дол за помагање на новоизградената манастирска економија – современа фарма и штала за одгледување и молзење на крави, донираше агрегат за производство на електрична енергија и напојување на фармата за органско производство на млеко. Со ова им се олеснува целиот процес на манастирското братство на Лесновскиот манастир, сочинето од три монаси кои сами го одржуваат и обновуваат манастирскиот комплекс, кој има значајно место во македонската културна историја и е клучен за развојот на руралниот туризам во регионот.

Во изминатиот период, рудникот Боров Дол, во насока на својата посветеност на поддршка на традициите на народот и културното наследство,  во август за потребите на Манастирот “Света Богородица Пречиста” во Кичево набави бакарен лим за довршување на изградбата на започнатата манастирска чешма со покривање на кровот со бакар, а во ноември го тампонираше патот што го поврзува село Ињево со Манастирот “Свети Архангел Михаил ” во Радовиш, со што се овозможи пристапен пат до манастирот за прославата во чест патронот на манастирот, Празникот Собор на свети архангел Михаил – еден од најголемите христијански празници кој локалното население го чествува како свој заштитник.

Нашата држава има богато културно наследство кое е од непроценлива значајност, што треба да се заштитува, зачувува и одржува, како траен залог за идните генерации. Ние ја препознаваме важноста за заштита и зачувувањето на културното наследство и неговото значење. Од овие причини и понатаму ќе продолжиме со вакви поддршки кои се од суштествена важност, затоа што придонесуваат  како за зачувување на културното наследство во државата, така  и за одржливиот развој на заедниците. Вложувањето во културното наследство има повратен ефект на општиот развој. Покрај духовното значење и културна важност, културното наследство е и важен ресурс за поттикнување на економско – туристичкиот развој на заедниците,” – истакна Ивица Карапетров, в.д. генерален директор на Боров Дол.

Comments are closed.