396535299_826244359509033_8029294974850233080_n-2

Во Штип пуштено е во употреба детско игралиште, донација на рудник Боров Дол

Рудникот со задоволство ja објавува донaцијата на сосема ново игралиште за децата од Штип. Оваа донација ја одразува посветеноста на компанијата за развој на заедницата и нејзината посветеност кон подобрување на условите во општеството и животот во целост.

Новото детско игралиште, опремено со најсовремени реквизити за индивидуални или игри во група, беше пуштено во употреба на 27 октомври  во присуство на граѓани на Штип, градоначалникот на Општина Штип, претставници на локалната самоуправа и претставници на рудниците Боров Дол и Бучим. Вредноста на донацијата е  околу 22.000 илјади евра.

Веруваме дека оваа донација ќе даде свој скромен придонес за разиграни детства на најмладите жители на Штип. Игралиштето е изградено во соработка со Општина Штип, која во рудникот Боров Дол препознарелевантен партнер за соработка и поддршка на општествено корисни проекти како што е детското игралиште,” изјави Ивица Карапетров, заменик генерален директор на Бучим и Боров Дол

Градоначалникот на Општина Штип, Иван Јорданов се заблагодари за донацијата која е една од потребите на градот и содржина што недостига за правилен детски развој и социјализација на децата,  Како општествено одговорна компанија Боров Дол  се одлучи да донира една ваква содржина за најмалите дечиња кои верувам дека ќе го користат и чуваат. Изразувам благодарност до рудникот Боров Дол кој што се одзва на нашиот повик и кој што допринесе во населба Сењак, најмладите генерации да имаат едно поубаво катче за забава и место за рекреација.

Рудникот Боров Дол е во постојана соработка со заедниците и својот раст и развој го базира на постојана соработка со заедниците и нејзините жители без разлика дали станува збор за мал локален проект или значаен инфраструктурен објект. Како општествено одговорна компанија  во текот на годината реализира проекти значајни и на локално, но и на национално ниво.  

Само со одговорно дејствување можеме успешно да создаваме реални промени во заедниците. Преку нашето работење настојуваме да создаваме трајни вредности и можности за одржлив раст и развој на општеството,” истакна Александр Раков, генерален директор на Бучим и Боров Дол.

1635428513178786

Соопштение во врска со последните изјави во јавноста околу Бучим и Иловица-Штука случајот

Радовиш, 12 октомври 2023 – Како одговор на неодамнешните медиумски содржини за поврзаноста на Бучим со проектот Иловица-Штука, во интерес на вистината и правилното информирање на јавноста во име на Солвеј Инвестмент Груп би сакале формално да обезбедиме фактички корекции како што следува:

  1. Единствената инетракција која матичната компанија на Бучим, Солвеј Инвестмент Груп  ја имал со Еуромакс Рисорсис во врска со проектот Иловица-Штука е во 2019 година и тоа по пат на јавна понуда.  Денес валидноста на оваа понуда не е актуелна. Информацијата е достапна на следниов линк:https://solwaygroup.com/2019/04/25/solway-investment-group-offers-euromax-resources-ltd-and-the-ilovica-shtuka-project-a-better-path-forward/ . На 26 Април, 2019 година Еуромакс Рисорсис  го одби овој предлог преку официјално соопштение. Оттогаш, предлогот ја изгуби својата важност и немаше никаква понатамошна комуникација помеѓу Солвеј и Еуромакс Рисорсис. 
  2. Ниту Бучим, ниту пак нејзината матична компанија немаат сопственост, контрола, поврзаност или пак влијание од Русија. Во декември 2022 година, поттикнати од, како што веруваа, неоправданите наводи за „руско влијание“ и „корупција“ поднесени од страна на Американската Канцеларијата за контрола на странски средства на Министерството за финансии на САД (OFAC)  против подружниците на Солвеј во Гватемала и двајца оттогаш веќе поранешни вработени, „одборот на директори на Солвеј започна независна целосна истрага кои исто така меѓу другото го истражуваа и таканареченото „руско влијание“. Независната истрага ја спроведе американската адвокатска фирма Сејден Лоу Груп (Seiden Law Group LLP), во соработка со владата на САД, при што истрагата ја водеа искусни и почитувани пензионирани федерални агенти на Федералното биро за истраги (ФБИ) на САД. Истрагата е завршена и резултатите се официјално доставени  до американската влада. Набргу откако владата на САД беше известена за резултатите од истрагата, на санкционираните подружници на Солвеј во Гватемала од страна на американската влада им беше одобрено повторно да започнат со деловните операции во Гватемала и добија дозвола повторно да работат со рудниците. По повеќе од 100 спроведени интервјуа и преглед на терабајти податоци, истрагата јасно заклучи, дека Солвеј Инвестмент Груп нема никаква сопственост, контрола, поврзаност или влијание од Русија.  Ова беше јавно објавено во мај 2023 година и е лесно достапно на Интернет: https://solwaygroup.com/2023/05/22/first-results-of-independent-investigation-show-solway-investment-group-holds-no-russian-connection/
  3. Матичната компанија на Бучим, Солвеј Инвестмнет Груп е семејна компанија за рударство и метали со седиште во Швајцарија со проекти во Украина, Северна Македонија, Гватемала, Индонезија и Аргентина. Солвеј никогаш не бил контролиран или во сопственост на руски државјанин. Солвеј е основан во 2003 година од Александар Бронштајн, државјанин на Естонија кој никогаш немал руски пасош и ја осудува руската инвазија на Украина. Тој се повлече од сите позиции во Солвеј во 2020 година и престана да поседува секаков интерес во компанијата. Компанијата е во сопственост на синовите на основачот, кои се германски државјани без руски врски и без руски пасоши. Солвеј никогаш не бил санкциониран за врски со Русија. Солвеј не е руска компанија, не е во сопственост на руски граѓани и нема никакви деловни односи со Русија.
  4. Ниту Бучим, ниту кои било други подружници на Солвеј Инвестмент Груп не сè и никогаш не биле контролирани од Дмитриј Кудрјаков, поединецот споменат како санкциониран во официјалната изјава на Канцеларијата за контрола на странски имоти при Департаментот за финансии на САД (OFAC – ККСИ) Дмитриј Кудрјаков долги години имаше раководни позиции во подружниците на Солвеј;   сите негови договори со Солвеј и подружниците беа веднаш прекинати во ноември 2022 година, кога Солвеј дозна за американските санкции по изјавата на OFAC. Со одлука на акционерите на Дмитриј Кудрјаков официјално веднаш беше отповикан од каква било поврзаност со Солвеј и  вклучително и од неговите позции во подружниците. 
WhatsApp Image 2023-10-25 at 11.54.48

Тимот на Бучим се приклучи на Виз Ер Скопски Маратон 2023

Бучим за прв пат учествуваше на Виз Ер Скопски Маратон. Повеќе од 20 вработени учествуваа во тим билдинг трката  на 5 километри која се оддржа  на 1 октомври 2023 година во рамките на најмасовната спортска манифестација во државата.

Мотивирани од рекреативниот дух за учество на 19 то издание на Скопскиот Маратон,  рудникот Бучим го спонзорираше учеството на своите вработени – учесници, а ги поддржа и со  опрема за трчање.  Како општествено одговорна компанија, посветена кон грижата за своите вработени, Бучим поддржува активности кои го подобруваат физичкото и менталното здравје на вработените, но и кои воедно придонесуваат  за зајакнување и хармонизирање на тимот.

Вработените успешно го завршија маратонот и стигнаа до целта, остварувајќи солидни резултати. Целата оваа манифестација на која учествуваа преку 11.000 натпреварувачи беше одлична за подобрување на тимскиот дух и едно прекрасно искуство за вработените во Бучим.

“ Учеството на нашите вработени  на овој спортски настан е демонстрација на колективната енергија и ентузијазам во компанијата. Верувам дека учеството на овој маратон ќе прерасне во понатамошна традиција,  која ги промовира вредностите на здравиот живот  и тимскиот дух меѓу вработените.” – изјави Александр Раков, управител на Бучим и Боров Дол

Soopshtenie mk web 1x1 mobile version-1

Македонското девојче Kaролина Гочева во Радовиш ќе пее за македонските рудари

Радовиш, 2август 2023 –  По повод 28 август- Денот на рударите кој што воедно е и Ден на Радовиш, се организира свечена програма за чествувањето на професионалниот празник на македонските рудари. Одбележувањето започнува на 28 август во делокругот на рудниците со  свечената церемонија за доделување на наградите на најдобрите рудари помеѓу двата празника, а  главната прослава ќе биде вечерта во центарот на Радовиш со музички концерт на Каролина Гочева. Како педгрупа ќе настапи бендот South Parк. Концертот почнува во 20 часот.

Радовиш го слави Денот на рударите и празникот Успение на Пресвета Богородица, заштитничката на македонските рудари, а оваа година за прв пат за радовишани и сите посетители се подготвува вистинско музичко уживање и секако одлична забава и расположение со најголемата македонска музичка ѕвезда Каролина Гочева. Централната прослава ќе се одржи во центарот на Радовиш под покровителство на рудниците Бучим и Боров Дол во соработка со Општина Радовиш. Ги покануваме граѓаните да присуствуваат на прекрасниот настан и да уживаат во празникот”, рече градоначалникот Ацо Ристов.

За прв пат годинава Денот на рударите, ќе биде одбележан со настан во центарот на Радовиш. Празничната традиција ќе ја зачуваме и пред големиот концерт, во делокругот на рудникот ќе се одржи официјална церемонија за доделување на наградите на најдобрите рудари помеѓу двата празника, а прославата ќе  се одржи во Радовиш каде заедно со сите граѓани, рудари и нивните семејства ќе уживаме во концерт на македонски музички ѕвезди” , додаде Александр Раков генерален директор на Бучим и Боров Дол.

WhatsApp Image 2023-10-25 at 14.06.37

Бучим и Боров Дол ја поддржаа иницијативата Супериор Ранс – Стани, трчај!

Во еден обид да ја искажат  својата преданост кон активен начин на живот и заедницата, рудниците Бучим и Боров Дол ја поддржаа иницијативата на здружението на граѓани “Супериор Ранс – Стани, трчај!”  кое ја организираше првата трка во Штип. 

Оваа иницијатива, во која зедоа учество и вработените во Бучим и Боров Дол претставува уште еден чекор кон зголемување на свеста за значењето на здравиот начин на живот, кој рудниците го негуваат.  Во тој дух, вработените заедно со менаџментот корпоративно за прв пат учествуваа на маратон, кој се одржа на  30 април во Штип. На овој спортско-рекреативен настан, вкупно 15 вработени имаа можност за маратонско дружење, каде заедно со менаџмент успешно ја завршија трката  „Superior Runs 5k”. 

Бучим и Боров Дол, освен што го подржаа настанот, со цел да поттикнат мотивација за спортски вредности и да ја кренат свесноста околу влијанието на физичката активност врз индивидуалното и колективнотото здравје, активно се вклучија во градската трка. Оваа активност не само што го поттикнува здравиот начин на живот на вработените, туку и го зголемува чувството на заедница и тимска работа. Затоа и во иднина, рудниците ќе продолжат да поддржуваат иницијативите кои промовираат здрав и активен начин на живот во заедницата и помеѓу вработените.

LJT00204

Инспиративните дами во Бучим и Боров Дол ги рушат стереотипите за значењето на жената во рударството

Рударската индустрија традиционално се смета за област во која доминираат мажите како работна сила, со малку можности за жените да размислуваат за кариера во овој сектор. Сепак, тој наратив се менува бидејќи се повеќе жени ги пробиваат родовите бариери, а табуата околу традиционалната поделба на машките и женските професии се кршат.   

Во последниве години, почна да се засилува учеството на жените во рударската индустрија. Рударството станува се поавтоматизирано, а традиционалните аргументи за секторот во кој доминираат мажи кои се потпираат на стереотипните поими за „машки“ и „женски“ професии изчезнуваат.  Како што секторот продолжува да се прилагодува на дигитализацијата и неизбежните промени што тоа ги носи во работа, „културата на работното место и наративите за тоа што е вистинска работа во рудник како и традиционалната слика на „рударот“ создадена во раните индустриски денови кога рударството беше опасна и макотрпна работа, постепено се менуваат. Современото рударство негува родово еднаква култура на работното место од производствените погони до раководни позиции, каде жените играат витална улога во секојдневата работа, уривајќи ги стереотипите и инспирирајќи ја следната генерација женски рудари.  

Во месецот на жената, разговаравме со дел од инспиративните жени рудари во рудниците Бучим и Боров Дол во обид ги охрабриме и другите жени да размислуваат за кариера во рударството и да ги урнат родовите бариери.

Во Бучим моментално работат 43 жени, додека Боров Дол има 19 вработени жени. Ова може да изгледа како мал број, но е значаен во рударската индустрија во која доминираат мажи. Повеќе од 10% од работната сила во Бучим и Боров Дол се жени кои ја докажуваат својата вредност на различни позиции, вклучувајќи машински инженер, геолошки инженер, еколошки инженер, хемиски инженери, оператор во диспечерски центар, директор за финансии, заменик управник на флотација, лабораториски работници, техничари во ПМС група, оператори во одделение за електро одржување, техничари за сорпција во производствена единица лужење итн.

Милица Николова Паневска, инженер-геолог во рудникот Боров Дол, вели дека рударската индустрија нуди работна средина со еднакви можности за професионален развој и се чувствува исполнето што работи во средина каде ја прифаќаат како рамноправен член на тимот. „ Драго ми е што гледам дека перцепцијата се менува, а традиционалната поделба на машки и женски професии се урива“, вели Милица. И покрај тоа што во минатото доживеала родова дискриминација, Милица постигна успех во својата област.  „ Во неколку наврати кога конкурирав за работни позиции како геолог  добивавав директен одговор дека бараат машки инженери за работа, но сепак не се откажав и се покажа дека сепак има и компании кои на жените им се даваат еднакви можности за развој на кариерата.” вели Милица Николова Паневска, вработена како инженер геолог во рудникот Боров Дол.  

Зборовите на Милица нè потсетуваат дека рударската индустрија се менува,  станува поинклузивна и им дава сила на жените да ги кршат родовите стереотипи. Позитивен тренд е и фактот што застапеноста на жените во овие компании е на сите хиерархиски нивоа, што укажува дека индустријата станува се поинклузивна и посветена кон промовирањето на родовата еднаквост и отстранувањето на пречките со кои се соочуваат жените.

Милена Дановска, заменик-управник на производствена единица флотација во Бучим како хемиски инженер кој работи во рудник, открива дека рударството дава многу можности за напредување во кариерата,  со напорна работа и посветеност секој може да успее без разлика на полот. “Во рударстото има можност за кариерен наоредок, бидејќи самото рударство  е развојно. Примарно сум, хемиски инженер, но работам во рударска индустрија во која хемијата наоѓа широка примена. Својата кариера во Бучим ја започнав пред 12 години вработувајќи се во фабриката за производство на бакарен концентрат – лужење како сменски раководител.  Заедно со уште 60 работници, бев дел од инженерскиот тим кој учествуваше во изградба на фабриката. Од целиот тим на луѓе кои бевме дел од тој проект, денес скоро сите сме унапредени, на пример јас сега сум заменик- управник на фабриката за збогатување на бакарен концентрат-флотација, така што погонот лужење би го нарекла расадник за квалитетни кадри на рудникот Бучим, каде многу луѓе ја започнаа својата кариера и продолжија со унапредување.” На прашањето за нејзиното искуство како жена која работи во индустрија во која доминираат мажи, Милена нагласи дека само напорната работа и упорноста се неопходни за градење на кариера, но сепак, признава дека родот може да биде значаен предизвик во индустријата. “На жената не и е лесно да се усогласи со динамиката на работата во рударската индустрија, но со многу труд и посветеност со текот на времето, полот неманикакво влијание во работата. Презафатени сме за да мислиме кој е машко, а кој жена, а и носиме униформи, што е уште еден момент кој оддава еднаквост, така што нема значење кој каков пол е на работното место”.

Од административни услуги до производствени погони, жените оставаат свој белег во секој аспект од рударското работење во Бучим и Боров Дол. Овие жени се пример за идните генерации жени, а нивните приказни служат како светилник на надеж и инспирација за секој кој некогаш се соочил со родова дискриминација во својата кариера.

Марија Сарафилоска, директор за финансии во Бучим, ги истакнува позитивните промени што се случуваат во рударската индустрија. Откако се приклучи на тимот на компанијата во 2013 година како шеф на план и анализа, таа се искачи низ рангот на позиции во својата област. Нејзиниот пат во кариерата е пример дека жените имаат многу да понудат во однос на лидерството, иновативноста и соработката, а нивниот придонес треба да биде препознаен и ценет во рударската индустрија.  “Инспиративно е да се види како жените преземаат повеќе раководни улоги и им се даваат можности и да ги покажат своите способности. Не постои успех и прогрес во работата, без предизвик, независно во која сфера функционираме. Важно е компаниите да ги подржуваат жените во нивните кариери и благодарна сум што сум дел од тим кој го прави токму тоа. Жените имаат многу да понудат во однос на лидерството, иновативноста и соработката и потребно е да се создадат еднакави работни можности за сите.”

Во Бучим и Боров Дол жените не пополнуваат само квоти или позиции. Тие се високо квалификувани и интегрални членови на тимот, кои извршуваат широк опсег на работни места, од ракување со машини до управување со сложени процеси, а нивните приказни се  доказ дека дека рударството не е професија само за мажи.


Приказната на Верче Трајков за искачувањето по скалилата во рударската индустрија е доказ дека трудот, посветеноста и истрајноста се вреднувани. Трајков е горда што има еднакви можности за работа и исти услови за работа како и нејзините машки колеги. Почнувајќи како пробар во оделот -флотација , потоа работи како техничар и днес е шеф на лабораторија. Како жена во рударската индустријата, таа ја нагласува важноста на еднаквите можности и услови. Таа вели „ Јас во рударството започнав од најниското скалило за постепено со многу труд,волја, желба за работа, да станам раководител на пмс-лабораторија. Многу е важно дека и ние жените веќе сме рамо до рамо со мажите-имаме еднаква можност за работа и комплетни услови што ни ги нуди самата компанија“.

Како инженер-еколог во рудникот Боров Дол, Марина Санева открива дека работата во рударството може да биде правилен избор за кариера. “ Во рударството има место за сите професии. Оваа индустрија е полна со можности и предизвици кои помагаат да растеме и професионално и лично.” Работењето во рударската индустрија и овозможило на Марина да ја комбинира својата страст за екологијата со нејзината експертиза како инженер. „Горда сум што сум дел од тимот кој е посветен на намалување на влијанието на рударството врз животната средина“,

Современата рударската индустрија развива поразновидна и инклузивна работна сила, но сепак сè уште има значителни дигитални јазови меѓу жените и мажите и тие ќе треба да се решат доколку се остварат нови можности за жените во рударството. Бучим и Боров Дол се одличен пример за тоа како компаниите треба да создадат средина во која жените и мажите имаат еднакви можности за развој на кариерата. Компаниите ги ценат достигнувањата на овие инспиративни жени и се надеваат дека ќе ја инспирираат следната генерација женски рудари да се приклучат на индустријата и заедно да ги рушат родовите стереотипи.

Инспиративните дами во Бучим и Боров Дол ги рушат стереотипите за значењето на жената во рударството

Creative Fellowship 30

НЕ ЈА ПРОПУШТАЈТЕ ВАШАТА ШАНСА ДА СТАНЕТЕ ПРОФЕСИОНАЛЕН ТАНЧЕР

Иницијативата @creative.fellowship (CFI), едукативна активност, која се спроведува во Северна Македонија од 2017 година во соработка со рудникотБучим Радовиш, како дел од глобалната програма за млади таленти, овој пат нуди помош за македонскиот кандидат, кој што ќе биде  поканет на аудиција во Ballettakademie der Wiener Staatsoper.

Оваа еднократна помош ќе биде обезбедена за еден апликант, официјално поканет од Ballettakademie der Wiener Staatsoper да учествува на аудицијата на 12 март 2023 година во Виена и ќе покрие авионски билет во економска класа Скопје – Виена – Скопје , едно ноќевање во хотел со две ѕвезди како и личен асистент за време на посетата. Аудицијата на Ballettakademie der Wiener Staatsoper е само со покани.

За да се квалификуваат за оваа возбудлива можност, кандидатите треба да се на возраст од 17 до 20 години и да имаат професионално танцувачко образование со фокус на класичниот балет. За да бидат поканети на аудицијата, кандидатите требада го испратат своето CV, фотографија и видео линк од нивниот перформанс , класично и современо соло до г-дин Калум Хести, балет мајстор на Jugendkompanie во Callum.Hastie @wiener-staatsoper.at најдоцна до 24 февруари 2023 година.

Jugendkompanie of Ballettakademie der Wiener Staatsoper обезбедува сеопфатна програма за обука на своите членови, давајќи им најмногу две сезони за да ги усовршат своите вештини и да стекнат драгоцено сценско искуство во тесна соработка со Wiener Staatsballett. Танчерите добиваат дополнителна обука, индивидуално тренирање и редовни можности за настап во продукциите на Винер Штатсбалет. Како член на Jugendkompanie, студентот ќе добие паушален надоместок од 650,00 евра месечно за покривање на трошоците.

За да аплицира за CFI, избраниот кандидат треба да го испрати своето/нејзиното барање со доказ за официјална покана за аудиција од Ballettakademie der Wiener Staatsoper на info@creativefellowship.org Апликациите ќе се разгледуваат на база по прв дојден – прв услужен.

Не ја пропуштајте оваа прилика која се случува еднаш во животот да се тестирате за договор за обука на една од водечките светски балетски академии. Прикажете го вашиот талент, добијте врвна обука и стекнете драгоцено сценско искуство на Ballettakademie der Wiener Staatsoper.

Иницијативата Creative Fellowship (CFI) се води во соработка со рудникот Бучим Радовиш со поддршка на Solway Investment Group. Програмата го подобрува развојот на основните животни вештини и компетенции кои ја поттикнуваат креативноста, како и го стимулираат квалитетот, иновативноста и препознавањето на работата на младите луѓе. Стипендијата ги поддржува овие млади луѓе во остварувањето на нивниот креативен потенцијал, а со тоа придонесува за подобрување на квалитетот на животот во локланите зедници.

311823079_648714130048990_544778602962625635_n

Бучим ДООЕЛ Радовиш ја зајакнува својата посветеност за раст на заедницата со најновата поддршка за инфраструктурен развој на општина Конче

ДПТУ Бучим ДООЕЛ Радовиш со својата најнова иницијатива во Конче ја продолжува својата заложба за одржлив развој на заедницата. Минатата година компанијата започна слична иницијатива во градот Радовиш, а овој нов проект е втор од ваков вид. Со донација од 10.000 м3 тампон од дробен камен, во вредност од приближно 40.000 евра, Бучим обезбедува витална поддршка за локалните инфраструктурни проекти.

Тампонот ќе се користи за подобрување на локалните улици, подобрување на пристапот до домовите и подобрување на комуникацијата и поврзувањето меѓу населените места. Посветеноста на рудникот Бучим за одржлив развој на заедницата се рефлектира во оваа донација, која позитивно ќе влијае на животите на жителите во областа.

Во Бучим се стремиме да бидеме одговорни корпоративни граѓани и горди сме што позитивно влијаеме на заедниците во кои работиме“, рече Олег Чусовитон, генерален директор на Бучим ДООЕЛ Радовиш. „Нашата донација на тампон е опиплив израз на нашата посветеност за одржлив развој на заедницата и сме горди што ги поддржуваме општините во нивните напори за подобрување на локалната инфраструктура”.

Оваа нова иницијатива од Бучим се надоврзува на тековната посветеност на компанијата за општествена одговорност, одржливост и развој на заедницата. Со донирање на дробен камен – тампон оза локални инфраструктурни проекти, рудникот Бучим ја демонстрира својата посветеност на растот и развојот на заедницата.

322382806_1873698229636832_1398782152869338424_n

Bucim and Borov Dol Bring Holiday Cheer to Local Communities

During the Christmas season, copper mines Bucim and Borov Dol demonstrated their generosity and goodwill by spreading holiday cheer to the local communities. The mines began their charitable efforts by visiting kindergartens in Radovish and Konce, where they donated Christmas packages to the children. They also brightened the holidays for the users of the Daily Center for People with Intellectual Disabilities Poraka, as well as the youngest members of the wrestling clubs Bucim at Radovish and Bucim Shapmioni in Konce, bringing joy and happiness with New Year’s gifts. Also donated New Year’s packages to charitable organizations, including the Municipal Red Cross,  the Kudret Jasham Derneghi Turkish Association for humanitarian cultural activities, and the charity organization Ikram.

During this special time of year, the mines ensured that no one was left out by distributing over 1,000 Christmas packages to the community’s youngest members and the children of employees.

As part of their contribution to the festive season, Bucim mine organized a Christmas program with music and a Christmas bazaar in Radovish. The mine also helped decorate the city with holiday lights and ornaments, adding to the cheerful and festive atmosphere.

The managers of Bucim and Borov Dol expressed their excitement to give back to their communities during the holidays. Oleg Chusovitin, General Manager of Bucim, stated, “We are thrilled to bring the holiday spirit to our community and make a positive impact in the lives of the children and residents. We hope our contributions will make their holidays a little brighter and bring joy to their hearts.

Ivica Karapetrov, Deputy General Manager of Borov Dol, commented, “As a responsible member of the community, we believe it’s important to give back and spread the joy of the holiday season. We are proud to support the local organizations and families, and we look forward to continuing our efforts to make a difference in our community.

Bucim and Borov Dol mines are committed to excellence and community involvement, and their charitable efforts during the holidays reflect their dedication to making a positive impact in the lives of their neighbors. Bucim and Borov Dol mines are devoted to the sustainable development of their communities and continue to expand their efforts to make a positive impact on the lives of their neighbors. Their charitable activities during the holiday season are just one example of their ongoing commitment to excellence and community involvement.

Soopshtenie mk web 1x1 mobile version-1

Соопштение во врска неодамнешните прилози објавени во вестите на ТВ 24

Радовиш, 30 ноември 2022 – По прегледувањето на видео прилозите од вестите на Телевизија 24, на новинарите Стојанчо Мицевски и Александар Тодески со наслови „Еден од двајцата директори на рудникот Бучим на црната листа на САД“ објавен на 26.11.2022 година и „ Кудрјаков стои во Централниот регистар на Бучим, од фирмата велат дека е разрешен “ објавен на 28 ноември 2022 година, Ве молиме погледнете ги подолу изнесените фактичките корекции точка по точка. По разгледувањето, со почит бараме истото да се коригира во јавната евиденција и записите. Ги задржуваме сите права.

Тврдење

Еден од двајцата директори на рудникот Бучим во Радовиш на црната листа на САД – Стејт департментот го сомничи Димитри Кудрјаков  за руско влијание и коруптивни шеми во Гватамала. Од Бучим велат дека тој е суспендиран. Официјално Кудрјаков се уште фигурира како управител на Бучим.

Одговор

Дмитриј Кудрјаков веднаш беше суспендиран на 18 ноември 2022 година, датумот кога Солвеј дозна за американските санкции. Одлуката за неговото отповикување од функцијата управител е доставено до Бучим за понатамошна обработка во Централниот регистар на Северна Македонија, чија постапка за промена трае до 5 работни дена. Соодветно на тоа, беа спроведени сите потребни постапки за неговото разрешување, а на 29 ноември беше извршена промената во Централниот регистар.

Тврдење

Дмитриј Кудрјаков е претставен како водач на руските операции на Солвеј во Гватемала, кој заедно со белоруската државјанка Ирина Литвињук со години воделе шеми за поткуп, поддршка на корупција, злоупотреба на државни средства, во кои биле вклучени политичари, судии и владини претставници.

Одговор

Повторуваме дека Солвеј не е руска компанија, не е во сопственост на руски граѓани и нема никакви деловни односи со Русија. Уште на 3 март 2022 година, Солвеј јасно го искажа својот став против војната во Украина и најави повлекување од своите единствени два инвестициски и оперативни проекти во Русија кои претставуваат помалку од 10% од глобалните операции на Солвеј.  

Подружниците на Солвеј, рудникот за никел во Гватемала (CGN), фабриката за преработка на метал Пронико во Централна Америка, Гватемала (Pronico), не сè и никогаш не биле контролирани од  споменатите санкционирани физички лица. Овие ентитети и Солвеј не се во сопственост, поврзани или во соработка со претставници на руската влада.

Само еден од двајцата менаџери, кои што се санкционирани од САД, беше вработен во Северна Македонија и истиот веднаш е суспендиран на 18 ноември 2022 година, како и што е наведено погоре. Нагласуваме дека санкцијата на САД се однесува само на подружниците во Гватемала и не упатува на никаква активност во Северна Македонија. Солвеј под итно ангажираше адвокати и надворешни истражители да ги истражат наводите во санкциите и прави независна ревизија од врвот до дното и од дното до врвот на организацијата и  системите за усогласеност против корупцијата. Солвеј има нулта толеранција за мито, корупција или каков било начин на кршење на законите во државите  каде што работи Солвеј.

Вработените, службениците и директорите на Бучим и Боров Дол ја сфаќаат оваа одлука многу сериозно и веруваат во строго почитување на сите владини прописи и закони во своето деловно работење.  Преку американската адвокатска фирма Сејден Лоу Груп (Seiden Law Group LLP), ние целосно соработуваме со владата на САД. Активно се истражуваат фактите и околностите кои довеле до наводното однесување на сега веќе суспендираниот вработен поврзани со неговото санкционирање и се преземаат мерки со цел да се обезбеди целосно усогласување со санкциите и истрага за кое било од наводното однесување наведено во санкциите.

Тврдење

Од Солвеј преку Бучим, нивната подружница во Македонија за ТВ 24, велат дека Кудрјаков  од 18 ноември, кога и бил ставен на листата на санкции веќе не е во работен однос во Групацијата и нејзините подружници.

Одговор

Нагласуваме дека Солвеј Инвестмент Груп не е санкциониран  и е во тесна соработка со надлежните органи во САД во процесот за транспарентно решавање ова прашање што е можно поскоро.  Со одлука на акционерите на Бучим, Дмитриј Кудрјаков официјално беше отповикан од каква било поврзаност со Бучим, вклучително и од неговата претходна позиција на управител на Бучим. Официјалните промени во тековната состојба на Друштвото беа направени на 29-ти ноември.

Тврдење

Наведено е дека не е даден одговор на прашањето дали Кудрјаков оперирал од Северна Македонија. (Одговор на прашањето дали Кудрјаков оперирал од Македонија, не добивме.) 

Одговор

Дмитриј Кудрјаков работи во Северна Македонија од јуни 2021 година. Tој беше постојано во Гватемала и почна периодично да престојува во Северна Македонија дури од август 2021 година. Неговиот престој во Северна Македонија беше помалку од 180 дена во текот на годината.

Тврдење

Се споменува неодамнешната средба со претседателот на Стопанската комора  на Северна Македонија и претседателот на Македонската асоцијација за рударство, во врска со енергетската криза. Во наративот се споменува дека Дмитриј Кудрјаков ги водел преговорите во името на Бучим и Боров Дол. 

Одговор

Засега не се презентирани докази што предизвикуваат сомнеж. Солвеј ќе го истражи секое прашање што ќе му биде доставено внимание што вклучува несоодветно однесување. Високата цена на струјата е главното прашање за сите производствени капацитети во Северна Македонија. Изнаоѓањето решение за прифатлив опсег на цени на електричната енергија во овој момент е главна задача за секоја компанија. На овој начин Бучим, како главен потрошувач на електрична енергија во производниот процес на Бучим и Боров Дол, заедно со претседателот на Стопанската комора како водечка комора во Македонија и Здружението на рударство на Македонија ги бараат сите можни решенија за намалување на цената на електричната енергија што е вообичаена практика на соработка ширум светот.

Тврдење

Публикации за историјата на истражувачката мрежа ОЦЦР и наводи поврзани со банкарски трансфери од 1,9 милијарди американски долари со естонски банки.

Одговор

Извештајот подготвен од адвокатската фирма „Клифорд Ченс“ укажува дека на почетокот Клифорд Ченс започнал да ги истражува сите сметки доделени на жители кои не се во Естонија и на оф-шор компании. Компаниите споменати во написите можеа да бидат посочени како компании со висок ризик со првичната истрага според овие критериуми. Колку што знаеме ниту една од овие компании или акционерите не беа вклучени во конечниот извештај на Клифорд Шанс.

Тврдење

Кудрајков не е непознат во рударскиот сектор во Македонија, тој бил генерален директор на рудникот САСА од 2006 година  кога сопственик на рудникот беше фирмата Солвеј  Инвестмент Груп, актуелниот сопственик на Бучим. Во земјава се враќа минатата година, како економски директор на Бучим, откако претходно бил делегиран во Гватемала, за каде е и осомничен со белоруската државјанка Ирина Литвињук воделе повеќе шеми за руско влијание, а во кое според Стејт депарментот биле вклучени  и политичари, судии и владини претставници.

Одговор

Дмитриј Кудрјаков беше назначен за управител на Бучим во јуни 2021 година. Неговата област на одговорност вклучуваше само технолошки прашања на рудникот, а тој никогаш не бил “економски директор” на Бучим. Неговата одговорност како управител на Друштвото е наведена во членовите од Законот за трговските друштва на Република Северна Македонија и е опишана во Договорот за основање на Бучим која е јавен документ и е достапна во Централниот регистар на Северна Македонија.